Sanayileşme konusunda oldukça güçlü bir gelişim imkanı sağlayan otomasyon sistemleri, ticari faaliyetlerin çok daha önemli noktaya ulaşmasına fırsat vermiş durumda. Makine ve insan gücünün gerçekleştirdiği işleri tek bir çatı altında toplayan, kontrol eden sisteme otomasyon denebilir. Daha verimli ve tasarruflu sağlayıcı imkanı tanıyan sistem, üretim konusunda global bir olanak sağlamaktadır.
Otomasyon konusunda pek çok değişik cihazdan bahsetmek mümkündür. Detaylı ölçümleme, verimlilik ve zaman ile enerjiden tasarruf konusunda etkin çözüm yöntemleri sağlamaktadır. Otomasyon sistemi günümüzde pek çok alanda kullanılıyor.
- İmalat sektöründe
- Otomotiv sektöründe
- Beyaz Eşya Sektöründe
- Elektronik Cihazların Üretiminde
- Bilimsel Çalışmalarda
- Asansör sistemlerinde
- Elektrik hizmetlerinde
Bu gibi pek çok değişik alanda günümüzde otomasyon sistemleri artık yaşamın vazgeçilmezi haline geldi. Birçok değişik işletme konusunda insan ve makine ile iş gücü açısından paylaşım imkanı sağlıyor. En önemlisi endüstriyel faaliyetlerde ve bilim dünyasında günümüzde katkıları yadsınamaz. Böylece insan müdahalesi olmadan pek çok farklı işlem rahatlıkla yapılabilmektedir.
İnsan gücüne gereksinimi azaltarak işlerin makineler tarafından yapılmasını sağlamak için üretilen imalat sistemlerine otomasyon ismi verilir. Otomasyon sistemleri sayesinde toplam işin paylaşım yüzdesi, o sistemin gelişmişlik düzeyini gösterir.
Sanayi devrimi sonucunda üretimin artması ile birlikte, pazar koşullarını da tamamen değiştiriyor. Zaman geçtikçe insan gücü ile üretimi arttırmak daha maliyetli olduğu için bu sistemlere olan ihtiyaç daha çok artmıştır.
Otomasyon Nedir, İşletmelere Ne Gibi Faydaları Dokunur?
Otomasyon, pek çok değişik işletme için makine ve insan iş gücü arasındaki paylaşımı yapma imkanı sunuyor. En önemlisi bilimsel dünyada ve endüstriyel faaliyetlerde günümüzdeki otomasyon sistemlerinin katkıları hafife alınamaz. Bu sayede günümüzde insan müdahalesi olmadan pek çok farklı işlem makineler aracılığı ile kolaylıkla yapılabiliyor. Tam ve yarı otomasyon olmak üzere 2 farklı şekilde bu sistem kullanılıyor.
İşin içerisinde insan gücü bulunuyorsa yarı otomasyon tamamen makine ile çalışıyorsa buna tam otomasyon ismi verilir. Tüm rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için verimli ve hızlı şekilde üretim sağlayabilmek için otomasyon sistemleri gereklidir. Otomasyon, makineler aracılığı ile insanın birlikte çalışmasını sağlayan sistemdir.
En önemlisi de tüm farklı makinelerin aynı zamanda çalışmasına imkan veren ortak bir programlama yapısı olduğu söylenebilir. Bu sayede endüstriyel alanlar, değişik iş yerleri, fabrikalar gibi pek çok sektör adına üretim ile hizmetin güçlü bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Aynı zamanda insanların yaptığı çalışma nedeni ile meydana gelen hata paylarını tamamen yok edebilir.
Otomasyon Sistemlerinin İşletmelere Faydaları
- Uygulanması kolaydır
- Az yer tutarak daha az arıza ortaya çıkarır
- Yenilenen uygulamaya daha çabuk adapte olurlar
- Güvenilirdir
- Ağır işletme şartlarında çalışabilirler
- Kötü çevre şartlarından kolay kolay etkilenmezler
- Kablo bağlantısını en az indirgeyerek kablo karmaşasını önler
- Hazır işlevler defalarca kullanılabilir
Bu sistemler her zaman işletmeye zaman, kalite, maliyet, hız ve kâr olarak geri dönmektedir.
Bir yanıt yazın