Sıfır Hata Felsefesi
Japonca “hata engelleme” anlamındaki terim. Poka-Yoke operatörlerin (YOKERU) manuel iş yapma sırasında hata (POKA) yapmalarını engelleyen yalın üretim yöntemidir. Amacı insan hatalarını daha oluşmadan önce engelleme, düzeltme veya potansiyel olarak oluşabilecek hataların ortaya çıkarılmasıdır.
Poka-Yoke terimi 1960’lı yıllarda Toyota mühendisi Shigeo Shingo tarafından ortaya çıkarılmış bir terimdir. Poka-Yoke hatayı üretim esnasında engellemeye dayalı, üretimde sıfır hatanın sağlanması için kullanılan yalın üretim tekniklerin başında gelir. Üretim esnasında operatörlerin sahip olabilecekleri alışkanlıklar, unutkanlık ve dikkatsizlik, yetersiz tecrübe gibi insani nedenlerden dolayı hata yapmaya açıktırlar. Poka-Yoke felsefesi ile hataların oluşması daha üretim esnasında engellendiğinden kalite kontrol süreçleri sadeleşir, hurda ve tamir israfları azalır. İnsan inisiyatifini en aza indirdiğinden insana bağımlılık azalır, personelin eğitim ve adaptasyon süreleri kısalır, müşteriye hatalı ürün teslim oranları düşer, karmaşık montaj talimatlarının okunması gerekliliğini ortadan kaldırır üretimi hızlandırır.
Poka-Yoke sayesinde bir proses başlatılmadan ya da uygulanmadan önce doğru koşullar sağlanır. Böylelikle hataların ortaya çıkması daha proses başlamadan önce engellenmiş olur. Doğru koşullar ortaya çıkmadan ya da oluşturulmadan önce proses başlatmama prensibidir.
Poka-Yoke’ yi uygulayan üretim tesislerinde bu sistem insanın hata yapabileceğini baştan kabul eder. Önemli olanın, hatanın baştan görmezden gelinmeden hatta bilakis kabul edilip düzeltilerek sonuca hatasız ulaşılması olduğu yaklaşımıyla hareket eder.
Bir yanıt yazın